Roll laminators

Roll laminators

Lamineermachines zijn er in alle soorten en maten. Voor bedrijven die hun producten lamineren zijn ze veel groter en worden de documenten die gelammeleerd moeten worden allemaal op rollen aangevoerd. De roll laminators basisprincipes blijven echter gelijk. Omdat warm lamineren goedkoper is dan koud lamineren, zal een firma die deze werkzaamheden uitvoert, kiezen voor het warm lamineren. Het gaat veel sneller en de kosten zijn lager. Het nadeel is dat de machines, waarmee wordt gelamineerd, met een vaste regelmaat moeten worden schoongemaakt. Voor het schoonmaken van roll laminators worden er vaak uren voor ingepland. Hierdoor blijft een dergelijke machine beter werken.

Roll laminators

Warm lamineren met een roll laminator

Bij het warm lamineren zal gebruik worden gemaakt van één of twee grote rollen. De folie die hierbij wordt gebruikt heeft een door hitte activerende lijm aan een zijde. Deze folie bedekt, tijdens het lamineren, het hele product en zorgt er voor dat het onder druk en hitte aan het te lamineren product hecht. Dat hechten gebeurt op het moment wanneer het document met het lamineer product door de lamineermachine gaat. Een van de rollen met de folie is aan de bovenzijde van de machine vastgemaakt. De tweede rol zal tijdens het lamineren zijn werk doen vanaf de onderzijde. Bij een dergelijke machine zal het product, wanneer het is gelamineerd, nog een bewerking moeten ondergaan. Door middel van een scherp mes zal de machine op de juiste plaats het product afsnijden. Er zijn ook machines die voorzien zijn van meerdere rollen. Deze rollen kunnen nodig zijn als er meer handelingen moeten worden verricht om het product klaar te maken voor verzending. De rollen geven dus hitte af om de lijm te activeren.

Huishoudelijk gebruik

In de lamineermachines worden voor huishoudelijk gebruik over het algemeen geen rollen gebruikt. Men maakt hierbij gebruik van koud lamineren. Dat is veiliger en voldoende om dergelijke documenten te kunnen lamineren.

   Wikkelassen     Roll coating machines     Contact